Milí čitatelia, v nasledujúcom texte Vám predstavíme proces vlastného pestovania Zeleného jačmeňa u nás v Herbexe a jeho veľmi cenné liečivé účinky, ktoré sú ale málo známe…
…S pestovaním Zeleného jačmeňa sme u nás v Herbexe začali už v roku 2018, teda hneď v prvý rok ako sme zahájili vlastné pestovanie liečivých rastlín. V súčasnosti ho pestujeme na ploche 4 hektáre a vysievame ho dvakrát do roka – na jeseň v Októbri a na jar v Marci. Ozimnú formu Jačmeňa (zasiatu v Októbri) zbierame na začiatku Mája a jarnú formu (zasiatu v Marci) na konci Mája. Veľmi dôležité je, že Jačmeň musíme stihnúť pozbierať ešte pred tým, ako vytvorí klas, teda keď je ešte mladý, vyrastený vo výške asi 20cm. Zbierame – kosíme – len listy Jačmeňa. Zozbieraný Zelený jačmeň následne odvážame do sušiarne, kde sa usuší a potom putuje do rezačky, kde ho porežeme. Potom sa v laboratóriu vykoná senzorická a mikrobiologická kontrola – ochutnávka a v prípade potreby ešte ide na asanáciu. Keď už je všetko pripravené, Zelený jačmeň putuje do baliarne, kde sa zabalí na hotový výrobok…
LIEČIVÉ ÚČINKY: V jačmeni, jednej z hlavných poľnohospodárskych plodín, sa na konzumáciu využívajú najmä zrná a jeho zelená forma sa zanedbáva na využitie. Jačmenná tráva (Zelený jačmeň) má však dokázaný čistiaci (detoxikačný) účinok a v spojitosti s jeho užívaním bol zaznamenaný aj pokles insekticídov a pesticídov (napr. malatiónu) v organizme. Zelený jačmeň obsahuje množstvo enzýmov a tiež sa považuje za zdroj antioxidantov (identifikovaný bol nový antioxidant – glykosylisovitexín v jačmennej tráve ako potenciálny bioflavonoidný antioxidant).
VIDEO z Pestovania Zeleného jačmeňa
Naše produkty obsahujúce Zelený jačmeň:
ZDROJ: EHRENBERGEROVÁ, J. et. al. 2009. Antioxidant Enzymes in Barley Green Biomass. Springer Science + Business Media. 2009.